Pole obszaru ograniczonego okręgami

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Pole obszaru ograniczonego okręgami

Post autor: szymek12 »

Obliczyć pole obszaru ograniczonego dwoma okręgami:
\(\displaystyle{ r _{1}=2 \sqrt{3}a\cos \varphi, r _{2}=2a\sin\varphi}\).
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, o 12:03 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych
miodzio1988

Pole obszaru ograniczonego okręgami

Post autor: miodzio1988 »

Zacznij od rysunku, później układasz całkę. Problem to?

Im więcej zadań wrzucasz tym bardziej widać, że szukasz gotowca. A takich ludzi ja nie lubię.
mateuszm919
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Pole obszaru ograniczonego okręgami

Post autor: mateuszm919 »


Nie wiem, czy dobrze.
Promienie:
\(\displaystyle{ r _{1}=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ r _{2}=a}\)
Najpierw obliczyłem punkty przecięcia obu okręgów. Wyznaczyłem kąty potrzebne do obliczenia całek biegunowych.
Podzieliłem pole na dwie części P1 i P2, które obliczyłem odejmując całki krzywych biegunowych.
ODPOWIEDZ