Objętość bryły obrotowej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Objętość bryły obrotowej

Post autor: szymek12 »

Obliczyć objętość bryły powstającej przez obrót krzywej \(\displaystyle{ y=x \sqrt{-x}}\) dla \(\displaystyle{ x \le 0}\), ograniczonej prostymi \(\displaystyle{ x=-4}\) oraz \(\displaystyle{ y=0}\), dookoła osi \(\displaystyle{ OY}\).
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Objętość bryły obrotowej

Post autor: cosinus90 »

Z czym masz konkretnie problem?
ODPOWIEDZ