Objętość bryły obrotowej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Objętość bryły obrotowej

Post autor: szymek12 »

Obliczyć objętość bryły powstającej przez obrót odcinka paraboli \(\displaystyle{ y=x ^{2} + 4}\) dookoła prostej \(\displaystyle{ x=2}\), ograniczony prostymi \(\displaystyle{ y=4}\) oraz \(\displaystyle{ y=6}\).
miodzio1988

Objętość bryły obrotowej

Post autor: miodzio1988 »



wiesz jak te wzory powstały? Dzięki tej wiedzy właśnie zrobisz swoje zadanie

Jaki jest problem ułożyć odpowiednią całkę?
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

Objętość bryły obrotowej

Post autor: ?ntegral »

Wskazówka. Zadanie sprowadza się do policzenia całki oznaczonej:

\(\displaystyle{ V= \pi \int\limits_{4}^{6}(-\sqrt{x-4}+2)^2dx}\)
ODPOWIEDZ