Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
maciek.bz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 11 kwie 2009, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Całka nieoznaczona

Post autor: maciek.bz »

Witam.
Mam do policzenia taką całkę nieoznaczoną:

\(\displaystyle{ \int \sqrt{800 - 20x -x^{2}} \mbox{d}x}\)

Możemy to zamienić na \(\displaystyle{ \int \sqrt{ \left( x+40 \right) \left( x-20 \right) } \mbox{d}x}\)

Co trzeba zrobic dalej?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2010, o 11:57 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: M Ciesielski »

Chociażby trzecie podstawienie Eulera. Na Wikipedii jest wszystko ładnie opisane. Oprócz tego: 82336.htm - Całki funkcji zawierających pierwiastek z trójmianu kwadratowego.
ODPOWIEDZ