całka niewłasciwa
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
całka niewłasciwa
No to najpierw policzymy całkę oznaczoną. Przyda się. Przez części to będziesz robić. Dwa razy
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
całka niewłasciwa
Inaczej:No to najpierw policzymy całkę oznaczoną
Sorry za błąd.No to najpierw policzymy całkę nieoznaczoną
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
całka niewłasciwa
Podałem Ci już link....zacznij od tego którą funkcje całkujesz, a którą różniczkujesz
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
całka niewłasciwa
Całkę nieoznaczoną możesz obliczyć np tak
\(\displaystyle{ \int{e^{-x}\sin{3x} \mbox{d}x }=-e^{-x}\sin{3x}+3\int{e^{x}\cos{3x} \mbox{d}x }\\
\int{e^{-x}\sin{3x} \mbox{d}x }= -\frac{1}{3}e^{-x}\cos{3x}- \frac{1}{3}\int{e^{-x}\cos{3x} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{e^{-x}\sin{3x} \mbox{d}x }=-e^{-x}\sin{3x}+3\int{e^{x}\cos{3x} \mbox{d}x }\\
\int{e^{-x}\sin{3x} \mbox{d}x }= -\frac{1}{3}e^{-x}\cos{3x}- \frac{1}{3}\int{e^{-x}\cos{3x} \mbox{d}x }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
całka niewłasciwa
miodzio1988 pisze:Wstawić granice całkowaniai co teraz zrobic po obliczeniu tej całki???
Chyba policzyć odpowiednią granicę
całka niewłasciwa
mariuszm nie wstawić granice całkowania. Jak się da nawias \(\displaystyle{ [ cos ]}\) to formalnie jest to poprawne. Nabijamy co?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
całka niewłasciwa
Jak dla mnie to teraz trzeba policzyć granicę z różnicy funkcji pierwotnych na krańcach przedziału
\(\displaystyle{ = \lim_{x \to 0} \left(- \frac{1}{10}e^{- \frac{1}{x} } \left(\sin{\left(3 \cdot \frac{1}{x} } \right) +3\cos{ \left( 3 \cdot \frac{1}{x} \right) }\right) + \frac{1}{10}e^{-x} \left(\sin{ \left(3x \right) } +3\cos{3x}\right) \right) = \frac{1}{10} \cdot 3= \frac{3}{10}}\)
\(\displaystyle{ = \lim_{x \to 0} \left(- \frac{1}{10}e^{- \frac{1}{x} } \left(\sin{\left(3 \cdot \frac{1}{x} } \right) +3\cos{ \left( 3 \cdot \frac{1}{x} \right) }\right) + \frac{1}{10}e^{-x} \left(\sin{ \left(3x \right) } +3\cos{3x}\right) \right) = \frac{1}{10} \cdot 3= \frac{3}{10}}\)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2010, o 23:11 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 3 razy.