długość łuku

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
distefano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 13 sie 2010, o 10:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

długość łuku

Post autor: distefano »

Potrzebuję pomocnej dłoni przy tym działaniu:
\(\displaystyle{ r = a\cdot sin^{3} \frac{q}{3}=??}\)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, o 18:14 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

długość łuku

Post autor: miki999 »

A konkretnie? Napisz, co oznaczają podane litery...
distefano
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 13 sie 2010, o 10:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

długość łuku

Post autor: distefano »

należy użyć wzoru na krzywą postaci biegunowej: \(\displaystyle{ \int_{ \beta }^{ \alpha } \sqrt{ [r(q)]^{2}+ [r'(q)]^{2} }dq}\)
Tyle mogę powiedzieć. "q" jest zawarte we wzorze, litera "a" jest jakąś niewiadomą.

-- 14 sie 2010, o 18:42 --

wynik ma wyjść \(\displaystyle{ \frac{3 \pi a}{2}}\)
ODPOWIEDZ