Całka funkcji cyklometrycznej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: darek88 »

Ile wynosi \(\displaystyle{ \int_{}^{} arcsinx}\)?
miodzio1988

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: miodzio1988 »

Przez części od razu
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: darek88 »

Czy ta całka równa jest \(\displaystyle{ xarcsinx+C}\)?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: miki999 »

Wyznacz pochodną z \(\displaystyle{ xarcsinx+C}\), to się dowiesz.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: darek88 »

Czy ktoś mógłby obliczyć tą całkę?
miodzio1988

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Dostałeś podpowiedź
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: darek88 »

Coś źle obliczyłem, bo to nie wyjdzie. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2010, o 13:38 przez darek88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: miki999 »

Pokaż do czego doszedłeś. Oczywiście \(\displaystyle{ \arcsin x=1 \cdot \arcsin x}\)- gdybyś nie wiedział jak przez części
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: darek88 »

\(\displaystyle{ \int_{}^{} arcsinxdx=xarcsinx - \int_{}^{} \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} }dx=xarcsinx-xarcsinx+\int_{}^{} arcsinx}\)Jakaś całka zwrotna mi wyszła.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2010, o 13:45 przez darek88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: miki999 »

Pierwsza równość ok. A druga? Wróciłeś do pkt. wyjścia.
Do obliczenia \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} }\mbox{dx}}\) wystarczy zrobić pewne podstawienie- masz pomysł?
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: darek88 »

A przez części nie da się tego zrobić?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: miki999 »

Drugi raz przez części? Może i się da, ja nie potrafię.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: darek88 »

A czy mógłbyś powiedzieć, jak będzie z tym podstawieniem?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: miki999 »

Masz licznik \(\displaystyle{ x \mbox{dx}}\) i do bani mianownik. Wykombinuj z jakiego podstawienia, które będzie pomocne w tym przykładzie, uzyskasz: \(\displaystyle{ \mbox{dt}=2x\mbox{dx}}\). Pomysły?
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Całka funkcji cyklometrycznej

Post autor: darek88 »

Nie mam. Proszę o podpowiedź.
ODPOWIEDZ