różniczka.... jak to rozwiazać??

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
stokrotka222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 cze 2010, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

różniczka.... jak to rozwiazać??

Post autor: stokrotka222 »

wie ktos jak rozwiącać to równanie różniczkowe?/
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}-(\tg x)\cdot y=2\cos^2 x}\)
Ostatnio zmieniony 22 cze 2010, o 15:42 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

różniczka.... jak to rozwiazać??

Post autor: cosinus90 »

Pierwsza czynność : przyrównaj lewą stronę do zera i wyznacz rozwiązanie ogólne równania liniowego jednorodnego.
Druga czynność : Wyznacz rozwiązanie szczególne równania liniowego niejednorodnego korzystając z metody uzmienniania stałej.
Trzecia czynność : Zsumuj pierwsze i drugie rozwiązanie - to jest ostateczny wynik.
ODPOWIEDZ