Objętość bryły i Długość krzywej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Alkan0id
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2009, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Objętość bryły i Długość krzywej

Post autor: Alkan0id »

Witam
Moim problemem jest obliczenie objętości bryły ograniczonej powierzchniami.
\(\displaystyle{ x ^{2} +y^{2}+z^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=2x}\)

Przekształcając drugie równanie otrzymuję
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+y^{2}=1}\)
Jest to równanie kuli z wyciętym walcem.

Próbowałem robić w następujący sposób
\(\displaystyle{ 2 * \int_{0}^{2} ( \int_{0}^{\sqrt{4-x^{2}-y{2} }}\)\(\displaystyle{ \sqrt{4-x^{2}-y^{2} } \mbox{d}y) \mbox{d}x}\)
i otrzymałem \(\displaystyle{ \frac{1}{3y}\cdot(4-x^{2}-y^{2}) ^{ \frac{3}{2} }}\)
Teraz powinienem chyba podstawić za Y górną granicę i potem znów zcałkować
ale nie jestem pewien czy jest to dobry sposób i nie potrafię dalej tego rozwiązać.
Innym sposobem, którego też nie jestem pewien jest zamiana tego na kąt Fi.
Drugim zadaniem z którym nie potrafię sobie poradzić jest
"Sprawdzić czy wartość całki
\(\displaystyle{ \int \frac{y\cdot\mbox{d}x-x\cdot\mbox{d}y}{x^{2}}}\)Wzdłuż dowolnej krzywej z początku w punkcie A=(2,1) i końcu w punkcie B=(1,2) nie przecinającej osi OY jest taka sama i znaleźć ile ona wynosi.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2010, o 20:13 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ