Całka z podstawieniem uniwersalnym

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
tatkosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 19:20
Płeć: Kobieta

Całka z podstawieniem uniwersalnym

Post autor: tatkosia »

Proszę o skorygowanie ewentualnych błędów:

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dx}{4+2cosx}dt = \int_{}^{} \frac{ \frac{2}{1+ t^{2} } }{4+2( \frac{1- t^{2} }{1+ t^{2} } )}dt= \int_{}^{} \frac{ \frac{2}{1+ t^{2} } }{ \frac{6+ t^{2} }{2+t^{2}} }dt= \int_{}^{} \frac{2}{1+t^{2}} \cdot \frac{1+t^{2}}{3+t^{2} }dt}\)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, o 23:09 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nazwa tematu. Następnym razem poleci ostrzeżenie
abc666

Całka z podstawieniem uniwersalnym

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ 4+2( \frac{1- t^{2} }{1+ t^{2} } )=4+ \frac{2- 2t^{2} }{1+ t^{2} } = \frac{6+2 t^{2} }{1+ t^{2} }}\)
tatkosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 19:20
Płeć: Kobieta

Całka z podstawieniem uniwersalnym

Post autor: tatkosia »

A można by to było bardziej rozpisać?? dokładnie jak ma wyglądać przykład
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Całka z podstawieniem uniwersalnym

Post autor: Mariusz M »

tatkosia pisze:A można by to było bardziej rozpisać?? dokładnie jak ma wyglądać przykład
\(\displaystyle{ =\int{ \frac{ \mbox{d}t}{t^2+3} }}\)
ODPOWIEDZ