całka z pierwiastkiem

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: południowalolka »

Mam problem, z prosta całką dopadło mnie jakies zacmienie. Wiem jaki bedzie wynik mam za to problem jak to rozpisac.

Całka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \sqrt{1- x^{2} }}\)

Bede wdzieczna za pomoc
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ =\frac{1}{2} \int \frac{1-x^2}{\sqrt{1- x^{2} }}dx}\)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: południowalolka »

I teraz moge rozpisac ze \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \frac{1}{ \sqrt{1-x ^{2} } } - \frac{1}{2} \int \frac{x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } }}\) I pierwsza czesc tj arcsinx a druga moge dalej rozpisac, w rozw koncowym wystepuje ułamek 1/4 i nie wiem skad on sie bierze???, cos cały cza srobie zle.

\(\displaystyle{ \frac{1}{4} arcsinx+ \frac{1}{4} x( \sqrt{1-x ^{2} })}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: BettyBoo »

południowalolka pisze:I teraz moge rozpisac ze \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \frac{1}{ \sqrt{1-x ^{2} } } - \frac{1}{2} \int \frac{x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } }}\) I pierwsza czesc tj arcsinx a druga moge dalej rozpisac, w rozw koncowym wystepuje ułamek 1/4 i nie wiem skad on sie bierze???, cos cały cza srobie zle.

\(\displaystyle{ \frac{1}{4} arcsinx+ \frac{1}{4} x( \sqrt{1-x ^{2} })}\)
Dobrze robisz. Oblicz tą drugą całkę to sama zobaczysz.

Pozdrawiam.
Eszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 31 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: Eszi »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \frac{1-x^2}{\sqrt{1- x^{2} }}dx}\)
Można tą całkę policzyć też ze wzoru Ostrogradskiego.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: południowalolka »

No niestety pomimo wielu prób nie udało mi sie tego wyliczyc, juz mi sie teraz wszystko pokreciło, w efekcie koncowym dostałam tożsamosc... niestety musze sie poddac
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: meninio »

Typowa całka na podstawienie trygonometryczne \(\displaystyle{ x=\sin t}\) i po sprawie.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: południowalolka »

No tylko jak mam: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \frac{1-x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } } =
=\frac{1}{2} * arc sinx - \frac{1}{2} \int \frac{x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } }}\)


i teraz ta całka \(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } }}\)całkowałam przez czesci i otrzymałam:
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } } = x ^{2}arcsinx -2 \int x*arcsinx}\) i tu robię jakąś głupotę, czy ktoś mógłby mi rozpisac jak poprawnie powinnam rozpisac całke \(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{ \sqrt{1-x ^{2} } }}\) aby otrzymac: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} arcsin x - \frac{1}{2}x*(1-x ^{2})}\)???
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ \int \sqrt{1-x^2} \mbox{d}x = \left| \begin{array} \ x = \sin t \\ \mbox{d}x = \cos t \mbox{d}t \end{array} \right| = \int \cos^2 t \mbox{d}t}\)

Teraz ze wzoru na cosinus podwojonego kąta albo przez części.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: Mariusz M »

Eee tam zaraz podstawienie trygonometryczne wystarczy przez części

\(\displaystyle{ \int{ \sqrt{1-x^2} \mbox{d}x }= \begin{vmatrix} \mbox{d}u= \mbox{d}x &v= \sqrt{1-x^2} \\ u=x& \mbox{d}v=- \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} } \end{vmatrix}=x \sqrt{1-x^2}+ \int{\frac{x^2-1}{ \sqrt{1-x^2} } \mbox{d}x }+ \int{ \frac{1}{ \sqrt{1-x^2} } \mbox{d}x }}\)

\(\displaystyle{ I= \int{ \sqrt{1-x^2} }}\)

\(\displaystyle{ I=x \sqrt{1-x^2}-I+ \int{ \frac{ \mbox{d}x }{ \sqrt{1-x^2} } \mbox{d}x }}\)

\(\displaystyle{ 2I=x \sqrt{1-x^2}+ \arcsin{x}}\)

\(\displaystyle{ I= \frac{1}{2} \left(x \sqrt{1-x^2}+ \arcsin{x} \right)+C}\)

Można też za pomocą całek stowarzyszonych obliczyć

Z jednej strony całkujemy przez części

\(\displaystyle{ \int{ \sqrt{1-x^2} \mbox{d}x }=x \sqrt{1-x^2}+\int{ \frac{x^2}{ \sqrt{1-x^2} } \mbox{d}x }}\)

Z drugiej strony mamy

\(\displaystyle{ \int{ \sqrt{1-x^2} \mbox{d}x }= \int{ \frac{1}{ \sqrt{1-x^2}} \mbox{d}x }-\int{ \frac{x^2}{ \sqrt{1-x^2} } \mbox{d}x }}\)

Teraz wystarczy całki dodać i podzielić przez stały współczynnik
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

całka z pierwiastkiem

Post autor: meninio »

Eeeeee jak dobrze, że mamy taką postać jak mariuszm, bo on wie wszystko najlepiej i tylko on za każdego rozwiąże każdą całką najlepszym sposobem....
abc666

całka z pierwiastkiem

Post autor: abc666 »

meninio, cicho! Co z tego, że z podstawieniem można zrobić w dwie linijki! Przecież można przez części robić!
ODPOWIEDZ