calka z funkcji trygonometrycznych, normalizacja funkcji

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

calka z funkcji trygonometrycznych, normalizacja funkcji

Post autor: Jacek_fizyk »

hej czy ktos ma ochote zerknac czy dobrze jest policzone

trzeba znalezc stala A





\(\displaystyle{ \psi (x,t)= A[3sin(\frac{\pi x}{L})+2sin(\frac{2\pi x}{L}]}\)


\(\displaystyle{ A^2\int_{0}^{L}[\psi(x,t)]^2dx=1}\)
\(\displaystyle{ A^2\int_{0}^{L}[9sin^2(\frac{\pi x}{L})+12sin(\frac{\pi x}{L})sin(\frac{2\pi x}{L})+4sin^2(\frac{2\pi x}{L})}]dx}\)


rozwiazywalem calke po calce osobno

\(\displaystyle{ A^2\int_{0}^{L}[9sin^2(\frac{\pi x}{L})]dx= A^2\cdot \frac{9L}{ \pi}\int_{0}^{\pi}sin^2tdt=A^2\cdot \frac{9L}{\pi}[\frac{1}{2}t+\frac{sin(2t)}{4}]\right]_{0}^{\pi}=A^2\cdot \frac{9}{2}L}\)

\(\displaystyle{ A^2\frac{L}{2\pi}\int_{0}^{2\pi}4sin^2(2t)dt=A^22L}\)

jak obliczyc calke srodkowa?
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

calka z funkcji trygonometrycznych, normalizacja funkcji

Post autor: escargot »

\(\displaystyle{ \sin \frac{2\pi x}{L} =2\sin \frac{\pi x}{L} \cos \frac{\pi x}{L}}\)

teraz tylko podstawić za sinus...
ODPOWIEDZ