Całka oznaczona f. trygonometrycznej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
sin2x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 42 razy

Całka oznaczona f. trygonometrycznej

Post autor: sin2x »

\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} 3cos ^{5} tsintdt}\)

Mam problem ze zmianą granic całkowania po podstawieniu za cost=u (wychodzi 1 i.... 1?)?
rumcajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 14 gru 2008, o 00:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rz
Pomógł: 7 razy

Całka oznaczona f. trygonometrycznej

Post autor: rumcajs »

Rozpisz tą całkę na sumę całek:
\(\displaystyle{ \int_0^{\pi} +\int_{\pi}^{2\pi}}\)
ODPOWIEDZ