Pomoże ktoś scałkować wyrażenie:
\(\displaystyle{ sin2xe^{-cosx}}\)
próbowałam przez podstawienie:
sin2x=2sinxcosx t=cosx
i otrzymałam
\(\displaystyle{ 2\sqrt{t^{2}-t^{4}}e^{-t}dt}\)
i się pogubiłam. Próbowałam też przez części, ale mi nie wychodziło... Pomoże ktoś?
jedna całka
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
jedna całka
Nie wiem jakim cudem coś takiego otrzymałeś.
\(\displaystyle{ \int \sin 2x e^{- \cos x} \mbox{d}x = \int 2 \sin x \cos x e^{- \cos x} \mbox{d}x = \left| \begin{array} \ t = \cos x \\ \mbox{d}t = - \sin x \mbox{d}x \end{array} \right| = -2 \int t e^{-t} \mbox{d}t = \ldots}\)
a to wystarczy raz przez części.
\(\displaystyle{ \int \sin 2x e^{- \cos x} \mbox{d}x = \int 2 \sin x \cos x e^{- \cos x} \mbox{d}x = \left| \begin{array} \ t = \cos x \\ \mbox{d}t = - \sin x \mbox{d}x \end{array} \right| = -2 \int t e^{-t} \mbox{d}t = \ldots}\)
a to wystarczy raz przez części.