Problem z rozw. całki nieoznaczonej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
Rekin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 14 maja 2009, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Podziękował: 4 razy

Problem z rozw. całki nieoznaczonej

Post autor: Rekin »

\(\displaystyle{ \int \frac{arctg(x)}{x^3}dx}\)

Niestety nie mam żadnego pomysłu jak to zrobić...
Próbowałem liczyć przez części, ale nie wychodziło.
Jakim sposobem rozwiązać tą całkę?
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

Problem z rozw. całki nieoznaczonej

Post autor: nuclear »

spróbuj jeszcze raz policzyć przez części podstawiając
\(\displaystyle{ f(x)=arctg(x)\\g'(x)=\frac{1}{x^3}}\)
Awatar użytkownika
Rekin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 14 maja 2009, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Podziękował: 4 razy

Problem z rozw. całki nieoznaczonej

Post autor: Rekin »

Dokładnie tak liczyłem. Niestety wynik wychodził inny niż w kalkulatorze funkcji. W każdym razie spórbuję jeszcze raz to przeliczyć na spokojnie.
ODPOWIEDZ