Witam czy ktos mołby mi powiedziec czy wynik tej calki jest poprawny?
calka
\(\displaystyle{ \int\frac{2x+1}{3x^{2}+2x+1}\)
wynik
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}ln(3x^{2}+2x+1}+\frac{\sqrt{2}}{6}arctg{\frac{3x+1}{\sqrt{2}}}\)
calka rozwiazana tylko nie wiem czy dobrze..
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
calka rozwiazana tylko nie wiem czy dobrze..
wynik ok, oczywiście jeszcze trzeba dodać stałą
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}ln(3x^{2}+2x+1)+\frac{\sqrt{2}}{6}arctg{\frac{3x+1}{\sqrt{2}}+C}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}ln(3x^{2}+2x+1)+\frac{\sqrt{2}}{6}arctg{\frac{3x+1}{\sqrt{2}}+C}\)