mam taką całkę, z ktora nie moge sobie poradzić:
\(\displaystyle{ \int x2^x}\)
całka nieoznaczona
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 25 gru 2006, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
całka nieoznaczona
oczywiście nie sugeruje, że Ty zrobiłeś źle, ale wynik który mam przed oczami (bez rozwiazania) brzmi:
\(\displaystyle{ \frac{-2^x}{ln^2(2)} + \frac{x2^x}{ln(2)}}\)
tak więc mógłby ktoś to jeszcze sprawdzić?
\(\displaystyle{ \frac{-2^x}{ln^2(2)} + \frac{x2^x}{ln(2)}}\)
tak więc mógłby ktoś to jeszcze sprawdzić?
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
całka nieoznaczona
To co napisał Dudas jest jedynie pokazaniem, w jaki sposób to zrobić..
Całość wygląda tak:
\(\displaystyle{ \int x2^x dx = \frac{x \cdot 2^x}{ln2} - \int \frac{2^x}{ln2} dx= \frac{x \cdot 2^x}{ln2} - \frac{1}{ln2} \cdot \int 2^x dx = \frac{x \cdot 2^x}{ln2} - \frac{1}{ln2} \cdot \frac{2^x}{ln2} = \frac{x \cdot 2^x}{ln2} - \frac{2^x}{ln^22}}\)
Całość wygląda tak:
\(\displaystyle{ \int x2^x dx = \frac{x \cdot 2^x}{ln2} - \int \frac{2^x}{ln2} dx= \frac{x \cdot 2^x}{ln2} - \frac{1}{ln2} \cdot \int 2^x dx = \frac{x \cdot 2^x}{ln2} - \frac{1}{ln2} \cdot \frac{2^x}{ln2} = \frac{x \cdot 2^x}{ln2} - \frac{2^x}{ln^22}}\)