Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
desertangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 5 maja 2008, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gumiland

Całka nieoznaczona

Post autor: desertangel »

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{2tgxdx }{cos ^{2}x } = 2 \int_{}^{} \frac{ \frac{sinx}{cosx}dx }{cos ^{2}x } = 2 \int_{}^{} \frac{sinxdx}{cos ^{3}x } = \left|t=cosx -dt=sinxdx\right| = \frac{1}{cos ^{2}x }+C}\)

Prosiłbym o sprawdzenie. W (innym) rozwiązaniu zastosowano podstawienie \(\displaystyle{ tgx=t}\). Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: Ateos »

napisz co robisz dokładnie po podstawieniu wtedy zobaczysz(pokażemy) co masz źle
lepsze jest podstawienie \(\displaystyle{ t=tgx \ dt= \frac{dx}{cos^2x} \Rightarrow 2 \int t dt= t^2+C=tg^2x+c}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: Nakahed90 »

Wynik masz dobry.
desertangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 5 maja 2008, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gumiland

Całka nieoznaczona

Post autor: desertangel »

t=cosx
dt=-sinxdx
-dt=sinxdx
ODPOWIEDZ