[analiza] calka potrojna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Brazowy Jankin

[analiza] calka potrojna

Post autor: Brazowy Jankin »

Otoz moj problem polega na tym ze mam policzyc cos takiego: za pomoca calki potrojnej obliczyc objetosc bryly ograniczonej powiezchniami sfera x^2+y^2+z^2=3a^2 i parabolax^2+y=2az Zgory wielkie dzieki za wszelka pomoc.
chlip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zadupiów
Pomógł: 2 razy

[analiza] calka potrojna

Post autor: chlip »

x^2+y=2az - na pewno nie jest parabolą tylko walcem parabolicznym i to na dodatek "kopniętym"

poza tym jestem ciekaw czy ktoś na tym forum będzie potrafił to rozwiązać?
Pikaczu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 2 paź 2004, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakau
Pomógł: 5 razy

[analiza] calka potrojna

Post autor: Pikaczu »

Jedno jest pewne: Całka nie wyjdzie za ciekawa
Najprawdopodobniej pójdzie z zamiany zmiennych na zmienne sferyczne, ale nie powiem żebym miał ochotę to liczyć a już na pewno nie o tej porze...
ODPOWIEDZ