Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
h3X
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: h3X »

Prosze o pomoc w rozwiązaniu całki:

\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{x^2 +2x+8}}\)
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: makan »

Przedstaw trójmian w postaci kanonicznej, a potem skorzystaj z:
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{x^2+a^2} = \frac{1}{a} \arctan{\frac{x}{a}}+C}\)
Awatar użytkownika
pepis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 13 gru 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 53 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: pepis »

\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{(x+1)^2 -1+8} =\int \frac{dx}{(x+1)^2 +7}}\)
ODPOWIEDZ