obliczyć całki

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
ja89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 19 paź 2008, o 09:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 1 raz

obliczyć całki

Post autor: ja89 »

\(\displaystyle{ \int \frac{1}{1+cos(x^2)}dx}\)
oraz
\(\displaystyle{ \int \frac{1}{1+(cosx)^2}dx}\)
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

obliczyć całki

Post autor: meninio »

Ad.1
Nieelementarna
Ad. 2
Po wykonaniu podstawienia \(\displaystyle{ t=\tg x}\) całka wejściowa sprowadza się do całki:
\(\displaystyle{ \int \frac{1}{t^2+2} \mbox{d}t=\frac{1}{\sqrt{2}}\arctan \left(\frac{t}{\sqrt{2}} \right)=\frac{1}{\sqrt{2}}\arctan \left(\frac{\tan x}{\sqrt{2}} \right)+C}\)
ja89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 19 paź 2008, o 09:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 1 raz

obliczyć całki

Post autor: ja89 »

ale jak doszłeś do tej całki ?
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

obliczyć całki

Post autor: meninio »

\(\displaystyle{ t=\tg x \Rightarrow t^2=\frac{\sin^2 x}{\cos^2 x} \Rightarrow \cos ^2 x = \frac{1}{t^2+1} \\ \\ x=\arctan t \Rightarrow \mbox{d}x =\frac{1}{t^2+1} \mbox{d}t}\)
ODPOWIEDZ