Zbadać zbieżność całki\(\displaystyle{ \int_{1}^{+oo}}\)\(\displaystyle{ \frac{8x}{x(1+ln^2x)}}\)
z góry dziękuje
zbadać zbieżność całki
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
zbadać zbieżność całki
8 możemy wywalić bo i tak nic nie zmienia. Całkujemy przez części.
\(\displaystyle{ f(x)=x}\)
\(\displaystyle{ g'(x)=\frac{1}{x(1+ln^{2}x}}\)
EDIT: W takim razie przez podstawienie
\(\displaystyle{ lnx=t}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x}\)
\(\displaystyle{ g'(x)=\frac{1}{x(1+ln^{2}x}}\)
EDIT: W takim razie przez podstawienie
\(\displaystyle{ lnx=t}\)
- gott314
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
zbadać zbieżność całki
Lepiej przez podstawienie.
\(\displaystyle{ t=\ln(x)}\)
\(\displaystyle{ dt= \frac{1}{x} dx}\)
Całka wyszła mi: \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{4}}\).
Po pomnożeniu przez \(\displaystyle{ 8}\): \(\displaystyle{ -2\pi}\)
\(\displaystyle{ t=\ln(x)}\)
\(\displaystyle{ dt= \frac{1}{x} dx}\)
Całka wyszła mi: \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{4}}\).
Po pomnożeniu przez \(\displaystyle{ 8}\): \(\displaystyle{ -2\pi}\)
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
zbadać zbieżność całki
Tak, tak ale jakby się treść zadania nie zmieniła to przez podstawienie byłoby trudno.gott314 pisze:Lepiej przez podstawienie.