całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
padalec007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 gru 2008, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

całka nieoznaczona

Post autor: padalec007 »

Witam, prosze o pomoc przy policzeniu takiej oto całki:

\(\displaystyle{ \int_{}^{} ( \frac{x}{arctan x}-1 ) ^{-2} dx}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

całka nieoznaczona

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ =\int (\frac{arctgx}{x-arctgx})^2 dx=\int \frac{arc^2 tgx-2xarctgx+x^2+2xarctgx-x^2}{(x-arctgx)^{2}}dx=\int(1+\frac{2xarctgx-x^2}{(x-arctgx)^{2}})dx}\)

Dalej powinno pójść z podstawienia \(\displaystyle{ t=x-arctgx}\), chociaż nie jestem tego pewien.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

całka nieoznaczona

Post autor: luka52 »

109352.htm
ODPOWIEDZ