całka wymierna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
witia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 1 raz

całka wymierna

Post autor: witia »

\(\displaystyle{ \int \frac{1}{t^4-1} dt}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

całka wymierna

Post autor: Nakahed90 »

Rozkład na ułamki proste.
tomekdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 kwie 2007, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Pomógł: 5 razy

całka wymierna

Post autor: tomekdd »

Zapisz ułamek \(\displaystyle{ \frac{1}{t^4-1}}\) w postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{(t-1)(t+1)(t^2+1)}}\) a następnie przedstaw go jako sumę 3 ułamków prostych.

EDIT
//Spóźniona odpowiedz
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

całka wymierna

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \int{ \frac{A}{t-1} \mbox{d}t } +\int{ \frac{B}{t+1} \mbox{d}t }+\int{ \frac{Ct+D}{t^2+1} \mbox{d}t }}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4A=1 \\ 4B=-1\\4D=-2\\4C=0 \end{cases}}\)

Powyższe współczynniki dostaniemy rozwiązując układ równań
ODPOWIEDZ