Calka powierzchniowa niezorientowana

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Calka powierzchniowa niezorientowana

Post autor: lenkaja »

Oblicz calke powierzchniowa:
\(\displaystyle{ \iint\limits_S\left(x ^{2} +y ^{2} \right)dS}\), gdzie \(\displaystyle{ S: \sqrt{x ^{2} +y ^{2}} \le z \le 1}\)
Ostatnio zmieniony 4 lip 2011, o 23:28 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Poprawa nazwy tematu
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Calka powierzchniowa niezorientowana

Post autor: BettyBoo »

Podane nierówności nie opisują powierzchni, tylko bryłę. Jesteś pewna, że przepisałaś dokładnie treść zadania?

Pozdrawiam.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Calka powierzchniowa niezorientowana

Post autor: lenkaja »

Tak, Krysicki-Wlodarski zad.6.63 str 189.
Wlasnie tez nie moge do tego dojsc, bo to jest bryla, i nie rozumie o co chodzi.
Karka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

Calka powierzchniowa niezorientowana

Post autor: Karka »

Jeśli dodać całkę po podstawie stożka i po powierzchni bocznej to odpowiedż się zgadza.
ODPOWIEDZ