Witam mam do obliczenia calke gdzie h,c,t to stale:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{2 \Pi c^2 h}{x^5} \frac{1}{e ^{ \frac{hc}{xkt} } -1} dx}\)
skomplikowana calka
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
skomplikowana calka
Właściwie to można znacznie prościej. Chodziło mi głównie o to, by przekonać Cię, że należy rozważać tu całkę oznaczoną.
Do scałkownia jest \(\displaystyle{ \int_0^{+\infty} \frac{2 h\nu^{3}}{c^2}\frac{1}{ e^{\frac{h\nu}{kT}}-1} \; \mbox d \nu}\).
Czyli tak właściwie (po podstawieniach i pominięciu stałej przed całką):
Do scałkownia jest \(\displaystyle{ \int_0^{+\infty} \frac{2 h\nu^{3}}{c^2}\frac{1}{ e^{\frac{h\nu}{kT}}-1} \; \mbox d \nu}\).
Czyli tak właściwie (po podstawieniach i pominięciu stałej przed całką):
\(\displaystyle{ \int_0^{+\infty} \frac{x^3}{e^x - 1} \; \mbox dx = \int_0^{+\infty} x^3 \sum_{n=1}^{+\infty} e^{-nx} \; \mbox d x = \sum_{n=1}^{+\infty} \int_0^{+\infty} x^3 e^{-nx} \; \mbox d x \\ = \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{6}{n^4} = 6 \, \zeta(4)}\)
Jak widać cały trik tkwi w rozpisaniu \(\displaystyle{ (e^x - 1)^{-1}}\) jako sumy nieskończonego ciągu geometrycznego.-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 12 kwie 2006, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z przed kompa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 9 razy
skomplikowana calka
mozesz mi cos wiecej powiedziec o przejciu po podstawieniu do tej czesci z suma? nie rozwiazywalem nigdy takich calek wiec nie za bardzo sie moge polapac. po 2 nie wiem po co on tam w wiki robi 2 calke i z kad mu wychdozi to \(\displaystyle{ \pi}\) tam...