Całki :(

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Zepp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 lis 2005, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Całki :(

Post autor: Zepp »

Jak policzyc te całki? Nawet Niewiem ja się za nie zabrac

a)\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{x(1+ln^{2}x}}\)

b)\(\displaystyle{ \int\frac{e^{\frac{1}{x^{2}}} }{x^{3}}dx}\)

c)\(\displaystyle{ \int xe^{x}dx}\)

Jak ktos moglby mi rozpisac, powiedziec jak zrobic te calki bylbym bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Całki :(

Post autor: abrasax »

a) podstawienie t=lnx
b) podstawienie \(\displaystyle{ t=1/x^2}\)
c) przez części
Zepp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 lis 2005, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Całki :(

Post autor: Zepp »

Nie mam pojęcia jak to zrobić . Całki są jakieś dziwne :/
ftw007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 maja 2007, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BB

Całki :(

Post autor: ftw007 »

Temat juz jest stary ale chce sie sprawdzic (moj 1 post) ]

C) przez czesci.

\(\displaystyle{ \int xe^{x}dx}\)
=============
\(\displaystyle{ u=x, dv=e^{x}}\)

\(\displaystyle{ du=dx, v=e^{x}}\)
=============
\(\displaystyle{ \int xe^{x}dx = xe^{x} - e^{x}dx}\)

Jesli sie pomylilem prosze o zwrocenie uwagi.
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Całki :(

Post autor: przemk20 »

b)
\(\displaystyle{ t = \frac{1}{x^2}, \ \ -\frac{dt}{2} = \frac{1}{x^3},}\)
co daje
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2} t e^t dt = - \frac{1}{2} e^t +C = - \frac{1}{2} e^{\frac{1}{x^2}} + C}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Całki :(

Post autor: luka52 »

przemk20, już abrasax napisała co należy podstawić, więc po co dublować
ODPOWIEDZ