Całka nieoznaczona przez podstawienie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 11 lut 2009, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
Całka nieoznaczona przez podstawienie ?
Mam problem z \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{ \sqrt{1+x} }{x} \mbox{d}x}\) i trzeba zastosowac podstawienie \(\displaystyle{ \sqrt{1+x}=t}\) z gory dzieki za pomoc
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Całka nieoznaczona przez podstawienie ?
\(\displaystyle{ t=\sqrt{1+x}}\)
\(\displaystyle{ dt=\frac{1}{2\sqrt{1+x}} dx}\)
\(\displaystyle{ dx=2\sqrt{1+x} dt}\)
oraz
\(\displaystyle{ x=t^{2}-1}\)
teraz podstaw i zobacz co wyjdzie
\(\displaystyle{ dt=\frac{1}{2\sqrt{1+x}} dx}\)
\(\displaystyle{ dx=2\sqrt{1+x} dt}\)
oraz
\(\displaystyle{ x=t^{2}-1}\)
teraz podstaw i zobacz co wyjdzie
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 11 lut 2009, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna