Dwie całki nieoznaczone

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
adamos22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2009, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Dwie całki nieoznaczone

Post autor: adamos22 »

Witam, proszę o pomoc w obliczeniu dwóch całek

1) \(\displaystyle{ \int \frac{x^{2}}{5-x^{6}}dx}\)

2) \(\displaystyle{ \int \frac{ln(cosx)}{cos^{2}x}dx}\)
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Dwie całki nieoznaczone

Post autor: setch »

1.
\(\displaystyle{ t=x^3\\
\frac13dt=x^2 \mbox{d}x \\
\frac13\int \frac{\mbox{d}t}{1-t^2}}\)

a to juz latwa calka wymierna
adamos22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2009, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Dwie całki nieoznaczone

Post autor: adamos22 »

Hmm, szczerze mówiąc spojrzałem na to rozwiązanie i w głowie pojawił się wzór na arctg, ale po chwili namysłu jednak dostrzegam że w mianowniku jest minus a nie plus, nie wiem też dlaczego w mianowniku wyszedł \(\displaystyle{ 1- t^{2}}\) - moim zdaniem ta 5 dalej zostanie, bo gdybyśmy podstawili za t całe \(\displaystyle{ 5-x^{6}}\) to OK, ale tutaj chyba się tak nie da.

Krótko mówiąc, jeśli mógłbym prosić o dalsze rozwiązanie, będą wdzięczny.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Dwie całki nieoznaczone

Post autor: setch »

masz racje tam powinno byc 5 tylko z rozpedu zapomnialem napisac
\(\displaystyle{ I=\int \frac{dt}{t^2-5}\\
\frac{A}{x-\sqrt{5}}+\frac{B}{x+\sqrt{5}}=\frac{Bx-\sqrt{5}B+Ax+\sqrt{5}A}{x^2-5}\\
\begin{cases} A+B=0 \\ \sqrt{5}(A-B)=1 \end{cases} \\
\begin{cases} A+B=0 \\ A-B=\frac{\sqrt{5}}{5} \end{cases} \\
\begin{cases} A=\frac{\sqrt{5}}{10} \\ B=-\frac{\sqrt{5}}{10} \end{cases} \\
I=\frac{\sqrt{5}}{10}\int \frac{dx}{x-\sqrt{5}}-\frac{\sqrt{5}}{10}\int \frac{dx}{x+\sqrt{5}}=
\frac{\sqrt{5}}{10}\ln|x-\sqrt5|-\frac{\sqrt{5}}{10}\ln |x+\sqrt5|+C}\)


Musisz jeszcze wstawic minus przed ostateczne rozwiazanie.
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

Dwie całki nieoznaczone

Post autor: gufox »

adamos22 pisze:
2) \(\displaystyle{ \int \frac{ln(cosx)}{cos^{2}x}dx}\)
\(\displaystyle{ ...= \begin{cases} u=lncosx,u'=-tgx \\ v'= \frac{1}{cos ^{2} x} ,v=tgx \end{cases} =tgxln(cosx)+tgx-x+C}\)
ODPOWIEDZ