4 całki
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 18 razy
4 całki
Witam.
Proszę o pomoc (najlepiej rozwiązanie):
a) \(\displaystyle{ f(x)=\int (\sqrt[3]{x}+\sqrt{x}+x^{2}-x+3)dx}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=\int xcos(x^{2}+1)dx}\)
c) \(\displaystyle{ f(x)=\int ctgxdx}\)
d) \(\displaystyle{ f(x)=\int cosx\sqrt{sinxdx}}\)
Proszę o pomoc (najlepiej rozwiązanie):
a) \(\displaystyle{ f(x)=\int (\sqrt[3]{x}+\sqrt{x}+x^{2}-x+3)dx}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=\int xcos(x^{2}+1)dx}\)
c) \(\displaystyle{ f(x)=\int ctgxdx}\)
d) \(\displaystyle{ f(x)=\int cosx\sqrt{sinxdx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
4 całki
a) \(\displaystyle{ \int (x^{ \frac{1}{3} } + x^{ \frac{1}{2}} + x^2 - x + 3)dx = \frac{3x^{ \frac{4}{3} }}{4} + \frac{2x^{ \frac{3}{2} }}{3} + \frac{x^3}{3} - \frac{x^2}{2} + 3x}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
4 całki
\(\displaystyle{ \int xcos(x^2+1) dx=
\begin{cases}
t=x^2+1 \\
dt= 2x dx
\end{cases}
\newline
=\frac{1}{2}\int cost dt=\frac{1}{2}sint +c=\frac{1}{2}sin(x^2+1)+c}\)
\begin{cases}
t=x^2+1 \\
dt= 2x dx
\end{cases}
\newline
=\frac{1}{2}\int cost dt=\frac{1}{2}sint +c=\frac{1}{2}sin(x^2+1)+c}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2009, o 12:41 przez sea_of_tears, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
4 całki
\(\displaystyle{ \int ctgx dx=
\int \frac{cosx}{sinx}dx=
\begin{cases}
t=sinx \\
dt=cosx dx
\end{cases}
\newline
=\int \frac{1}{t} dx=lnt +c=ln(sinx)+c}\)
\int \frac{cosx}{sinx}dx=
\begin{cases}
t=sinx \\
dt=cosx dx
\end{cases}
\newline
=\int \frac{1}{t} dx=lnt +c=ln(sinx)+c}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
4 całki
\(\displaystyle{ \int cos\sqrt{sinx}dx=
\begin{cases}
t=sinx \\
dt=cosx dx
\end{cases}\newline
=\int \sqrt{t} dt=\int t^{\frac{1}{2}}dt=
\frac{2}{3}t^{\frac{3}{2}}+c=
\frac{2}{3} \sqrt{t^3}+c=
\frac{2}{3}\sqrt{sin^3x}+c}\)
\begin{cases}
t=sinx \\
dt=cosx dx
\end{cases}\newline
=\int \sqrt{t} dt=\int t^{\frac{1}{2}}dt=
\frac{2}{3}t^{\frac{3}{2}}+c=
\frac{2}{3} \sqrt{t^3}+c=
\frac{2}{3}\sqrt{sin^3x}+c}\)