Ciągi pod pierwiastkiem
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
Proszę o naprowadzenie jak zadania tego typu rozwiązywać, bo nie wiem jakich twierdzeń używać do tego typu zadań, jak to liczyć, za pomoc bardzo dziękuję i nagradzam ...
\(\displaystyle{ 1) a_{n} = \sqrt[n]{5n^7-n^2+2}
2) a_{n} = 3n+ \sqrt{n^2+4}
3) a_{n} = n- \sqrt{n^2+4}
4) a_{n} = n(n - \sqrt{n^2+2} )}\)
\(\displaystyle{ 1) a_{n} = \sqrt[n]{5n^7-n^2+2}
2) a_{n} = 3n+ \sqrt{n^2+4}
3) a_{n} = n- \sqrt{n^2+4}
4) a_{n} = n(n - \sqrt{n^2+2} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
Rozumiem, że nalezy policzyć granicę?
Zastanawiam się czy w pierwszym przypadku można by tak zrobić:
1) \(\displaystyle{ \lim_{n \to } \sqrt[n]{5n^7-n^2+2} = \lim_{n \to } (5n^7-n^2+2)^{ \frac{1}{n} } = 1}\) ponieważ przy \(\displaystyle{ n \qquad \frac{1}{n} =0}\)
Zastanawiam się czy w pierwszym przypadku można by tak zrobić:
1) \(\displaystyle{ \lim_{n \to } \sqrt[n]{5n^7-n^2+2} = \lim_{n \to } (5n^7-n^2+2)^{ \frac{1}{n} } = 1}\) ponieważ przy \(\displaystyle{ n \qquad \frac{1}{n} =0}\)
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
Tak granicę, no w sumie na to nie wpadłem by tak zrobić, ale wynik wyszedł Ci dobry bo miało wyjść 1...Ja to robiłem tak, ale nie wiem czy dobrze :/, jak myślisz??:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to } \sqrt[n]{n^7(5- \frac{1}{n^5}+ \frac{2}{n^7})}}\)
tylko nie wiem jak potem dalej...
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 20:40 ]
Tomek_Z próbowałem te nastepne przykłady robić tak jak Ty ten pierwszy no i niestety nie za bardzo to wychodzi, pragne jeszcze dodać że wyniki to :
1) = 1
2) = + nieskończoność
3) = 0
4) = -1
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to } \sqrt[n]{n^7(5- \frac{1}{n^5}+ \frac{2}{n^7})}}\)
tylko nie wiem jak potem dalej...
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 20:40 ]
Tomek_Z próbowałem te nastepne przykłady robić tak jak Ty ten pierwszy no i niestety nie za bardzo to wychodzi, pragne jeszcze dodać że wyniki to :
1) = 1
2) = + nieskończoność
3) = 0
4) = -1
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
Raczej tym sposbem już nie, bo stopień pierwiastka w każdym pozostałym przykładzie wynosi 2.
Drugi przykład mozna tak:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } ( 3n + \sqrt{n^2+4} \frac{ \sqrt{n^2-4} }{ \sqrt{n^2-4} } = \lim_{n \to } 3n + \frac{ \sqrt{n^4-16} }{ \sqrt{n^2-4} } = \lim_{n \to } (3n + \frac{n^2}{n} = \lim_{n \to } 3n+n = \lim_{n \to } 3n+n= \lim_{n \to } 4n = }\)
Drugi przykład mozna tak:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } ( 3n + \sqrt{n^2+4} \frac{ \sqrt{n^2-4} }{ \sqrt{n^2-4} } = \lim_{n \to } 3n + \frac{ \sqrt{n^4-16} }{ \sqrt{n^2-4} } = \lim_{n \to } (3n + \frac{n^2}{n} = \lim_{n \to } 3n+n = \lim_{n \to } 3n+n= \lim_{n \to } 4n = }\)
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
troche nie rozumiem jak z tymi pierwiastkami to robisz :/...Mógłbyś trochę to wytłumaczyć??
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
No dobra, mam nadzieję że do tego momentu rozumiesz:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } 3n + \frac{ \sqrt{n^4-16} }{ \sqrt{n^2-4} } = \lim_{n \to } 3n + \frac{ \sqrt{n^4(1+16/n^4} }{ \sqrt{n^2(1+4/n^2)} } = ...}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } 3n + \frac{ \sqrt{n^4-16} }{ \sqrt{n^2-4} } = \lim_{n \to } 3n + \frac{ \sqrt{n^4(1+16/n^4} }{ \sqrt{n^2(1+4/n^2)} } = ...}\)
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
no tak ...
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 21:24 ]
dzieki wielkie ...oczywiscie punkt, a mógłbys mi jeszcze powiedzieć czy tak jak robiłem to pierwsze zadanie, da się to zrobić??
[ Dodano: 3 Stycznia 2009, 21:24 ]
dzieki wielkie ...oczywiscie punkt, a mógłbys mi jeszcze powiedzieć czy tak jak robiłem to pierwsze zadanie, da się to zrobić??
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
Dobra intuicja, ale nie tak przechodzi się do granicy.Tomek_Z pisze:Rozumiem, że nalezy policzyć granicę?
Zastanawiam się czy w pierwszym przypadku można by tak zrobić:
1) \(\displaystyle{ \lim_{n \to } \sqrt[n]{5n^7-n^2+2} = \lim_{n \to } (5n^7-n^2+2)^{ \frac{1}{n} } = 1}\) ponieważ przy \(\displaystyle{ n \qquad \frac{1}{n} =0}\)
Mik12 to twoje rozwiązanie jest złe.
Jest to prosty przykład, z serii tw. o 3 ciągach. (czytane o środka i oczywiście od pewnego n)
\(\displaystyle{ 1 \sqrt[n]{3n^7}=\sqrt[n]{5n^7-n^7-n^7} \sqrt[n]{5n^7-n^2+2} \sqrt[n]{5n^7+n^7+n&7} =\sqrt[n]{7n^7} 1}\)
Pozostałe przykłady najlepiej robić mnożąc przez sprzężenie.
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
Mnożąc przez sprzężenie tzn jak?? Mógłbyś pokazać na jednym z tych przykładów?? np na 3 przykładzie??
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
ok mogę pokazać
\(\displaystyle{ n- \sqrt{n^2+4} = \frac{(n- \sqrt{n^2+4})*(n+ \sqrt{n^2+4}) }{n+ \sqrt{n^2+4} } = \frac{n^2 - n^2 - 4}{n(1+ \sqrt{1+ \frac{4}{n^2} }} = \frac{-4}{n} * \frac{1}{1+ \sqrt{ 1+\frac{4}{n^2} }}} 0*1/2=0}\)
o ile się nie pomyliłem, jakoś tak
\(\displaystyle{ n- \sqrt{n^2+4} = \frac{(n- \sqrt{n^2+4})*(n+ \sqrt{n^2+4}) }{n+ \sqrt{n^2+4} } = \frac{n^2 - n^2 - 4}{n(1+ \sqrt{1+ \frac{4}{n^2} }} = \frac{-4}{n} * \frac{1}{1+ \sqrt{ 1+\frac{4}{n^2} }}} 0*1/2=0}\)
o ile się nie pomyliłem, jakoś tak
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
Juz wiem co nazywasz sprzężeniem ...Dzięki Frey , robiłem to zadanie identycznie z pominięciem jednego czynnika więc juz wiem gdzie jest błąd ...
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
żaden problem,
PS: To nie ja to nazwałem sprzężeniem, w jakiś książce wyczytałem, ze tak to się nazywa. Ja bym to nazwał skorzystaniem ze wzoru skróconego mnożenia
PS: To nie ja to nazwałem sprzężeniem, w jakiś książce wyczytałem, ze tak to się nazywa. Ja bym to nazwał skorzystaniem ze wzoru skróconego mnożenia
- Denali6194
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 12:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wolna Wieś Gdyńska
- Podziękował: 1 raz
Ciągi pod pierwiastkiem
Mam jedno pytanie odnośnie tego co kolega napisal :
Robiac to z zachowaniem zasad dod. i odejmowania wychodzi ta sama odpowiedz.
Czekam na rozwianie watpliwosci (:
mamy tutaj dodawanie, wiec czemu tylko jeden czynnik jest pomnozony? Chyba tak nie dokonca mozna zrobic, poza tym zastanawia mnie zmienianie znaku pod pierwiastkiem. Niby w l.z. tak mozna, ale tutaj mamy liczby R.Tomek_Z pisze:Raczej tym sposbem już nie, bo stopień pierwiastka w każdym pozostałym przykładzie wynosi 2.
Drugi przykład mozna tak:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } ( 3n + \sqrt{n^2+4} \frac{ \sqrt{n^2-4} }{ \sqrt{n^2-4} } = \lim_{n \to } 3n + \frac{ \sqrt{n^4-16} }{ \sqrt{n^2-4} } = \lim_{n \to } (3n + \frac{n^2}{n} = \lim_{n \to } 3n+n = \lim_{n \to } 3n+n= \lim_{n \to } 4n = }\)
Robiac to z zachowaniem zasad dod. i odejmowania wychodzi ta sama odpowiedz.
Czekam na rozwianie watpliwosci (:
- mik12v
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 14 razy
Ciągi pod pierwiastkiem
Wydaje mi się, że jest to dobrze, mnożysz przez ten pierwiastek tylko ze pod tym pierwiastkiem masz zmieniony znak tak się liczy by pozbyć się symbolu nieoznaczonego a pozatym wyrażenie przez które pomnożył Tomek_Z tamto to tak naprawde 1 a przez 1 zawsze można mnożyć. A to o czym Ty myślisz też jest dobrze co dowodzi to liczenie :
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to } 3n + \sqrt{n^2+4} = 3n + \sqrt{n^2+4} * \frac{3n - \sqrt{n^2+4}}{3n - \sqrt{n^2+4}} = \frac{9n^2 -n^2-4}{3n - \sqrt{n^2+4} } = \frac{8n^2 - 4}{3n - \sqrt{n^2(1+ \frac{4}{n^2} )} } = \frac{8n}{3-1} = \frac{8n}{2} = 4n = }\)
Jak więc widać wynik wychodzi identyczny jak w tamtym liczeniu, zauważ jeszcze ze tam zmieniasz znak pod pierwiastkiem by pozbyc się pierwiastka w liczniku, natomiast tu korzystasz z tak zwanego mnożenia przez sprzężenie.
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to } 3n + \sqrt{n^2+4} = 3n + \sqrt{n^2+4} * \frac{3n - \sqrt{n^2+4}}{3n - \sqrt{n^2+4}} = \frac{9n^2 -n^2-4}{3n - \sqrt{n^2+4} } = \frac{8n^2 - 4}{3n - \sqrt{n^2(1+ \frac{4}{n^2} )} } = \frac{8n}{3-1} = \frac{8n}{2} = 4n = }\)
Jak więc widać wynik wychodzi identyczny jak w tamtym liczeniu, zauważ jeszcze ze tam zmieniasz znak pod pierwiastkiem by pozbyc się pierwiastka w liczniku, natomiast tu korzystasz z tak zwanego mnożenia przez sprzężenie.