Proszę o sprawdzenie Ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
mik12v
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 14 razy

Proszę o sprawdzenie Ciągu

Post autor: mik12v »

Proszę o sprawdzenie, bo nie wiem czy dobrze liczę:

\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{ \frac{1}{2} ^{n}-1}{ \frac{1}{3} ^{2n+1}-2} = \frac{ \frac{1}{2}^n -1 }{ \frac{1}{3}* \frac{1}{9} ^{n} -2 } = \frac{0-1}{0-2} = \frac{-1}{-2} = \frac{1}{2}}\)
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Proszę o sprawdzenie Ciągu

Post autor: Tomek_Z »

Jeśli w tym zadaniu chodziło o policzenia granicy przy n dążącym do nieskończoności to jest ok.
Awatar użytkownika
mik12v
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 14 razy

Proszę o sprawdzenie Ciągu

Post autor: mik12v »

Tak chodziło o n dążącym do nieskończoności...Ok dzięki ...
ODPOWIEDZ