Kiedy szereg jest zbieżny ?

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Margaretta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Police

Kiedy szereg jest zbieżny ?

Post autor: Margaretta »

Dla jakiej wartości \(\displaystyle{ a}\) podany szereg geometryczny jest zbieżny?
\(\displaystyle{ 2 \cdot a+2 \cdot (a^2)+ 2 \cdot (a^3)+....}\)
Miałam to dziś na sprawdzianie i ciekawa jestem odpowiedzi=|

pozdrawiam=)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 12:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Kiedy szereg jest zbieżny ?

Post autor: marshal »

warunek:

\(\displaystyle{ |q|<1 \\
q=a}\)


odp. \(\displaystyle{ a \in (-1;1)}\)

:]

bedzie piateczka??
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 12:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Margaretta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Police

Kiedy szereg jest zbieżny ?

Post autor: Margaretta »

ja głupia=|
napisałam, zę \(\displaystyle{ |a|<1}\) i dla \(\displaystyle{ a=0}\) i tak zostawiłam, heh, czasem to się nie pomyśli=|
Ale mimo to, punkty odpowiadające piąteczce będą ^^.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 12:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ