Granica ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Grimmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 15 lis 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sulechów
Podziękował: 4 razy

Granica ciągu

Post autor: Grimmo »

Proszę o pomoc w obliczeniu granicy tego:
\(\displaystyle{ \sqrt{n ^{2}-1}- \sqrt{ n^{2} +2}}\)
miodzio1988

Granica ciągu

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{ n^{2}-1 } + \sqrt{ n^{2}+2 }}{ \sqrt{ n^{2}-1 } + \sqrt{ n^{2}+2 }}}\) Pomnoz przez takie wyrazenie i skorzystaj ze wzoru skroconego mnozenia. Bedziesz mial \(\displaystyle{ \frac{-3}{ }}\) a to jest 0
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Granica ciągu

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ \lim_{n \to }(\sqrt{n^2-1}-\sqrt{n^2+2})=
\lim_{n \to }(\sqrt{n^2-1}-\sqrt{n^2+2})\cdot \frac{\sqrt{n^2-1}+\sqrt{n^2+2}}{\sqrt{n^2-1}+\sqrt{n^2+2}}=\newline
\lim_{n \to }\frac{n^2-1-n^2-2}{\sqrt{n^2-1}+\sqrt{n^2+2}}=
\lim_{n \to }\frac{-3}{\sqrt{n^2-1}+\sqrt{n^2+2}}=
0}\)
ODPOWIEDZ