sumy czesciowe i ich granice

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
bagheera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 26 gru 2007, o 10:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 12 razy

sumy czesciowe i ich granice

Post autor: bagheera »

mam problem z wyzanczeniem sumamy czesciowej tych szeregow, prosze o pomoc:

1)\(\displaystyle{ ln \frac{1}{4}+ln \frac{2*4}{1*7} +ln \frac{3*7}{2*10} +ln \frac{4*10}{3*13}+...}\)

2) \(\displaystyle{ \sum_{infty}^{n=1}( \sqrt[2n+1]{x}- \sqrt[2n-1]{x})}\)
padalec007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 gru 2008, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

sumy czesciowe i ich granice

Post autor: padalec007 »

2) \(\displaystyle{ \sum_{ }^{n=1} ( \sqrt[2n+1]{x}- \sqrt[2n-1]{x} )=( \sqrt[2n+1]{x} - \sqrt[2n-1]{x} )+( \sqrt[2(n-1)+1]{x}- \sqrt[2(n-1)-1]{x} )+....+( \sqrt[2+1]{x}- \sqrt[2-1]{x})= \sqrt[2n+1]{x} -x}\)
ODPOWIEDZ