Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
-
kkk111
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 18 razy
Post
autor: kkk111 » 14 gru 2008, o 19:00
Proszę o wyznaczenie granic (w miarę możliwości o objaśnienie);
a) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} ft(\frac{2n-3}{2n+1}\right)^{n+1}}\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} (n-\sqrt{n^{2}+1}}\)
na koniec prośba o sprawdzenie (nie mam pojęcia czy tak można);
c) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \sqrt[n]{7^{n}+3{n}+3{n}} = \sqrt{12} = 2\sqrt{3}}\)
-
raphel
- Użytkownik

- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Post
autor: raphel » 14 gru 2008, o 19:03
c) źle
powinno być lim z tego czegoś =7
b) wskazówka, pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ (n+ \sqrt{n ^{2} +1}}\)