Oblicz granicę ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
juan_a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 22 paź 2007, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz granicę ciągu

Post autor: juan_a »

zalezy mi na pokazaniu sposoby wyliczenia tej granicy krok po kroku.

\(\displaystyle{ \lim_{n \to } ( \frac{3n ^{2} -1}{2n ^{2} -1} ) ^{ \frac{1}{4} n ^{2} }}\)

///

zajrzalem w odpowiedzi i znalazlem wynik:

\(\displaystyle{ = ft[ e ^{ \frac{1}{24} } \right] = }\)

---

z gory dzieki za objasnienie!
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz granicę ciągu

Post autor: Lorek »

Masz wyrażenie \(\displaystyle{ \left(\frac{3}{2}\right)^\infty}\) co jest równe \(\displaystyle{ \infty}\), nic nie trzeba przekształcać.
juan_a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 22 paź 2007, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz granicę ciągu

Post autor: juan_a »

dzieki za trafne spostrzezenie, pozdrawiam!

+1 punkt dla Ciebie oczywiscie
ODPOWIEDZ