oblicz granice ciągu, stosujac tw o trzech ciagach

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
olak87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 8 gru 2007, o 22:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Pomógł: 2 razy

oblicz granice ciągu, stosujac tw o trzech ciagach

Post autor: olak87 »

oblicz granice ciągu, stosujac twierdzenie o trzech ciagach
\(\displaystyle{ \sqrt[n+1]{3^n+5^n}}\)
padalec007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 gru 2008, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

oblicz granice ciągu, stosujac tw o trzech ciagach

Post autor: padalec007 »

\(\displaystyle{ 5=5*1 \sqrt[n+1]{ \frac{1}{5} } * \sqrt[n+1]{5 ^{n+1} } = \sqrt[n+1]{ \frac{5 ^{n+1} }{5} } qslant \sqrt[n+1]{3 ^{n}+5 ^{n} } qslant \sqrt[n+1]{ \frac{2}{5}*5 ^{n+1} } = \sqrt[n+1]{ \frac{2}{5} } * \sqrt[n+1]{5 ^{n+1} } 1*5=5}\)
ODPOWIEDZ