oblicz granice ciagu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

oblicz granice ciagu

Post autor: gufox »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to } \frac{4 ^{n+1}-5 ^{n+2} }{5 ^{n}-4 ^{n} }}\)
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

oblicz granice ciagu

Post autor: RyHoO16 »

Podziel obustronnie przez \(\displaystyle{ 5^n}\)
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

oblicz granice ciagu

Post autor: gufox »

RyHoO16 pisze:Podziel obustronnie przez \(\displaystyle{ 5^n}\)
ja to wiem tylko nie wiem co zrobic z tym pozniej
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

oblicz granice ciagu

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to } \frac{4 ^{n+1}-5 ^{n+2} \ \ |: 5^n }{5 ^{n}-4 ^{n} \ \ |: 5^n }=\lim_{ x\to } \frac{4 (\frac{4}{5}) ^{n}-25 }{1-(\frac{4}{5}) ^{n} }=-25}\)
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

oblicz granice ciagu

Post autor: gufox »

\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) to chyba powinno byc do nieskonczonosci, a z tego widze ze dazy caly ulamek do 0. Tego nie kumam :/
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

oblicz granice ciagu

Post autor: RyHoO16 »

Jeżeli będziesz podnosił ułamek \(\displaystyle{ 0 0}\). Jak chcesz to wypisz sobie kilka początkowych wyrazów to zobaczysz, że tak jest
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

oblicz granice ciagu

Post autor: gufox »

RyHoO16 pisze:Jeżeli będziesz podnosił ułamek \(\displaystyle{ 0 0}\). Jak chcesz to wypisz sobie kilka początkowych wyrazów to zobaczysz, że tak jest
racja wczesniej myslalem ze to sie tyczy tylko \(\displaystyle{ \frac{1}{2} 0}\) dzieki
ODPOWIEDZ