1. Rozwiąż równienie:
x-(1/2x)+(x^2/2)-(1/4x)+(x^3/4)-(1/8x)+....=1
Proszę o pomoc =) Jak poradzić sobie z tym że szereg występuje, co drugi wyraz, ciągu.
Pozdrawiam =D
Rozwiąż równanie. Suma szeregów geometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Police
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż równanie. Suma szeregów geometrycznych
Rozbij to na 2 szeregi i oblicz ich sume a potem powinno być prosto. Dokładniej
-(1/(2x)+1/(4x)+1/(8x)+...)+x+x^2/2+x^3/4+...=1
A i tutaj nie wiem w twoim zapisie czy to jest 1/2*x czy 1/(2x) ale tak czy tak trzeba to rozbić
-(1/(2x)+1/(4x)+1/(8x)+...)+x+x^2/2+x^3/4+...=1
A i tutaj nie wiem w twoim zapisie czy to jest 1/2*x czy 1/(2x) ale tak czy tak trzeba to rozbić
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Police