Zbadaj monotoniczność ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
VMAx

Zbadaj monotoniczność ciągu

Post autor: VMAx »

Zbadaj monotoniczność ciągu \(\displaystyle{ a_n = \frac{3n + 1}{n^2}}\)

Kolejny wyraz ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) to:

\(\displaystyle{ a_{n+1} = \frac{3n + 4}{n^2 + 2n + 1}}\)

\(\displaystyle{ a_{n+1} - a_n = \frac{3n + 4}{n^2 + 2n + 1} - \frac{3n + 1}{n^2}}\)

\(\displaystyle{ a_{n+1} - a_n = \frac{-3n^2 - 5n - 1}{(n^2 + 2n + 1)\cdot n^2}}\)

Mianownik jest zawsze dodatni.
Licznik jest zawsze ujemny.

W rezultacie ciąg jest malejący.

Czy dobrze obliczyłem to zadanie?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2017, o 19:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Zbadaj monotoniczność ciągu

Post autor: Arek »

To rozumowanie rozwiązuje zadanie...
A czy obliczyłeś zadanie dobrze sprawdź sam...
Ach - zapomniałbym - zarejestruj się please
matman

Zbadaj monotoniczność ciągu

Post autor: matman »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ