Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 12 razy
Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
Oblicz granice ciagów:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{3n^2 +5n+7}}\)
Z gory dzieki za pomoc.. ))
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{3n^2 +5n+7}}\)
Z gory dzieki za pomoc.. ))
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
z tw. o trzech ciągach
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{(\frac{3}{4})^n} \leq \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} \leq \sqrt[n]{2 (\frac{3}{4})^n}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{3}{4})^n} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{2 (\frac{3}{4})^n} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{3n^2 +5n+7} = 1}\)
n dązy do nieskończoności, a pod pierwiastkiem wykładnik potęgi przy n wynosi tylko 2
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{(\frac{3}{4})^n} \leq \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} \leq \sqrt[n]{2 (\frac{3}{4})^n}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{3}{4})^n} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{2 (\frac{3}{4})^n} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{3n^2 +5n+7} = 1}\)
n dązy do nieskończoności, a pod pierwiastkiem wykładnik potęgi przy n wynosi tylko 2
Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
Witam,
dlaczego nie można zrobić w ten sposób:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n} \leq \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} \leq \sqrt[n]{100 \cdot (\frac{2}{3})^n}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{100 \cdot (\frac{2}{3})^n} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} = \frac{2}{3}}\)
Jest to bład, bo nie dla każdego n
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} \le \sqrt[n]{100 \cdot (\frac{2}{3})^n}}\)
( np. dla n =20 nierówność idzie w przeciwną stronę).
Moje pytanie: skąd wiedzieć, że tak się stanie, skoro dopiero od któregoś n tak się dzieje. (sprawdziłem to na wykresach).
I co czyni wyrażenie:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{2 \cdot (\frac{3}{4})^n}}\), że nierówność jest spełniona dla każdego n.
Jest jakaś reguła, która mi to może powiedzieć dlaczego powinienem użyć wyrażenia \(\displaystyle{ \sqrt[n]{2 \cdot (\frac{3}{4})^n}}\) zamiast \(\displaystyle{ \sqrt[n]{100 \cdot (\frac{2}{3})^n}}\)
?
dlaczego nie można zrobić w ten sposób:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n} \leq \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} \leq \sqrt[n]{100 \cdot (\frac{2}{3})^n}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{100 \cdot (\frac{2}{3})^n} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} = \frac{2}{3}}\)
Jest to bład, bo nie dla każdego n
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{(\frac{2}{3})^n + (\frac{3}{4})^n} \le \sqrt[n]{100 \cdot (\frac{2}{3})^n}}\)
( np. dla n =20 nierówność idzie w przeciwną stronę).
Moje pytanie: skąd wiedzieć, że tak się stanie, skoro dopiero od któregoś n tak się dzieje. (sprawdziłem to na wykresach).
I co czyni wyrażenie:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{2 \cdot (\frac{3}{4})^n}}\), że nierówność jest spełniona dla każdego n.
Jest jakaś reguła, która mi to może powiedzieć dlaczego powinienem użyć wyrażenia \(\displaystyle{ \sqrt[n]{2 \cdot (\frac{3}{4})^n}}\) zamiast \(\displaystyle{ \sqrt[n]{100 \cdot (\frac{2}{3})^n}}\)
?
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
Jak sam zauważyłeś nierówność \(\displaystyle{ \sqrt[n]{100\cdot( \frac{2}{3} )^n}}\) nie jest prawdziwa.
Dlaczego szacujemy tak a nie inaczej, trzeba mieć intuicję. Ale to się bierze z innych przekształceń.
\(\displaystyle{ ( \frac{2}{3} )^n \le ( \frac{3}{4} )^n}\) prawda
\(\displaystyle{ ( \frac{2}{3} )^n + ( \frac{3}{4} )^n \le ( \frac{3}{4})^n + ( \frac{3}{4} )^n}\) prawda?
Zatem:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{( \frac{2}{3} )^n + ( \frac{3}{4} )^n} \le \sqrt[n]{( \frac{3}{4} )^n +( \frac{3}{4} )^n}}\) też powinno być prawdziwe
Dlaczego szacujemy tak a nie inaczej, trzeba mieć intuicję. Ale to się bierze z innych przekształceń.
\(\displaystyle{ ( \frac{2}{3} )^n \le ( \frac{3}{4} )^n}\) prawda
\(\displaystyle{ ( \frac{2}{3} )^n + ( \frac{3}{4} )^n \le ( \frac{3}{4})^n + ( \frac{3}{4} )^n}\) prawda?
Zatem:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{( \frac{2}{3} )^n + ( \frac{3}{4} )^n} \le \sqrt[n]{( \frac{3}{4} )^n +( \frac{3}{4} )^n}}\) też powinno być prawdziwe
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 90 razy
Re: Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
A w pierwszym przypadku nie można zrobić tak?
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \left( \frac{2}{3} \right)^n + \left(\frac{3}{4}\right)^n } = \lim_{ n\to \infty} \sqrt[n]{\left( \frac{3}{4} \right)^n \left[ \frac{\left( \frac{2}{3} \right)^n}{\left( \frac{3}{4} \right)^n} +1 \right]} = \lim_{ n\to \infty} \sqrt[n]{ \left(\frac{3}{4}\right)^n } \cdot \sqrt[n]{\left(\frac{8}{9}\right)^n +1} = \frac{3}{4} \cdot 1 = \frac{3}{4} }\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \left( \frac{2}{3} \right)^n + \left(\frac{3}{4}\right)^n } = \lim_{ n\to \infty} \sqrt[n]{\left( \frac{3}{4} \right)^n \left[ \frac{\left( \frac{2}{3} \right)^n}{\left( \frac{3}{4} \right)^n} +1 \right]} = \lim_{ n\to \infty} \sqrt[n]{ \left(\frac{3}{4}\right)^n } \cdot \sqrt[n]{\left(\frac{8}{9}\right)^n +1} = \frac{3}{4} \cdot 1 = \frac{3}{4} }\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
Można, o ile potrafi się udowodnić, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{ \left( \frac{8}{9} \right)^n + 1} = 1}\).
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{ \left( \frac{8}{9} \right)^n + 1} = 1}\).
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
A skąd wiesz, że
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \sqrt[n]{\left(\frac{8}{9}\right)^n +1} = 1\ ? }\)
JK
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \sqrt[n]{\left(\frac{8}{9}\right)^n +1} = 1\ ? }\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 90 razy
Re: Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
Pomyślałam, że \(\displaystyle{ \left( \frac{8}{9} \right)^n}\) dąży do 0 i dlatego, ale teraz już widzę błąd w swoim rozumowaniu, bo to wszystko jest jeszcze pod pierwiastkiem...
Dziękuję.
Dziękuję.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granice ciagów z pierwiastkiem n-tego stopnia
To nie jest błąd o tyle, że ta granica to istotnie jeden, ale to trzeba uzasadnić - zapewne korzystając z tw. o trzech ciągach...
JK
JK