Policzyć granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to }\frac{-8^{n-1}}{7^{n+1}}}\)
Wychodzi mi:\(\displaystyle{ \lim_{n\to }(\frac{-8}{7})^{n}}}\)
Zbiór podaje odpowiedź \(\displaystyle{ -\infty}\), ja pytam dlaczego, skoro to wraz ze wzrostem n jest raz dodatnie a raz ujemne?
Granica kolejnego ciągu
- raidmaster
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PK
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 1 raz
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Granica kolejnego ciągu
\(\displaystyle{ -\lim_{n \to } \frac{\frac{1}{8}\cdot8^n}{7\cdot7^n}= -\frac{1}{56} \lim_{n \to } ft(\frac{8}{7}\right)^n= -\infty}\)
Ty liczysz przypadek, gdy \(\displaystyle{ \lim_{n \to } \frac{(-8)^{n-1}}{7^{n+1}}}\)
Ty liczysz przypadek, gdy \(\displaystyle{ \lim_{n \to } \frac{(-8)^{n-1}}{7^{n+1}}}\)