Dla `n>1` zachodzą nierówności
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n}\right)\left(1-\frac{1}{n^2}\right)^n<1<\left(1+\frac{1}{n}\right)^2\left(1-\frac{1}{n^2}\right)^n.}\)
Aproksymacja jedynki
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Aproksymacja jedynki
Ostatnio zmieniony 11 mar 2022, o 11:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Aproksymacja jedynki
Z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną (równość nie zachodzi, bo \(\displaystyle{ 1+\frac{1}{n}\neq 1-\frac{1}{n^2}}\)):
\(\displaystyle{ \sqrt[n+1]{\left(1+\frac{1}{n}\right)\left(1-\frac{1}{n^2}\right)^n}<\frac{1+\frac{1}{n}+n\left(1-\frac{1}{n^2}\right)}{n+1}=1}\).
Ta druga nierówność wydaje się odrobinę subtelniejsza, jak coś wymyślę, to napiszę.
Dodano po 5 minutach 6 sekundach:
Dobra, wcale nie subtelniejsza, można skorzystać z nierówności Bernoulliego i wymnożyć: dla \(\displaystyle{ n>2}\) jest
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n}\right)^2\left(1-\frac{1}{n^2}\right)^n\ge \left(1+\frac{2}{n}\right)\left(1-\frac{1}{n}\right)>1}\), a przypadki \(\displaystyle{ n=1, \ n=2}\) można sprawdzić ręcznie.
\(\displaystyle{ \sqrt[n+1]{\left(1+\frac{1}{n}\right)\left(1-\frac{1}{n^2}\right)^n}<\frac{1+\frac{1}{n}+n\left(1-\frac{1}{n^2}\right)}{n+1}=1}\).
Ta druga nierówność wydaje się odrobinę subtelniejsza, jak coś wymyślę, to napiszę.
Dodano po 5 minutach 6 sekundach:
Dobra, wcale nie subtelniejsza, można skorzystać z nierówności Bernoulliego i wymnożyć: dla \(\displaystyle{ n>2}\) jest
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n}\right)^2\left(1-\frac{1}{n^2}\right)^n\ge \left(1+\frac{2}{n}\right)\left(1-\frac{1}{n}\right)>1}\), a przypadki \(\displaystyle{ n=1, \ n=2}\) można sprawdzić ręcznie.