W wątku Dla jakich liczb naturalnych prawdziwa jest nierówność: pytano dla jakich `n` zachodzi nierówność \(\displaystyle{ n!\leq \left(\frac n2\right)^n}\).
Tu proszę pokazać, że dla wszystkich `n\ge 1` zachodzi \(\displaystyle{ n!\ge n^{\frac n2}}\).
Silnia
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Silnia
Jeżeli Ty nie umiesz, to bardzo mało osób z forum umie. Ale niech będzie, poćwiczę sobie nieudolnie indukcję.
Teza indukcyjna: \(\displaystyle{ W(n)=n!- n^{ \frac{n}{2} } \ge 0}\)
\(\displaystyle{ W(1)=1!- \sqrt{1}=0 }\), co się zgadza z naszą tezą.
Załóżmy, że \(\displaystyle{ W(n)}\) zachodzi. Pokażemy, że w takim razie \(\displaystyle{ W(n+1)}\) też zachodzi. No i dalej nie umiem. Umiem zapisać \(\displaystyle{ W(n+1)}\), ale jak je zapisać w zależności od \(\displaystyle{ W(n)}\)?
Dodano po 40 sekundach:
Ewentualnie bez indukcji można by zrobić tak, że prawa strona to połowa czynników mnożenia lewej strony, ale tego też nie umiem.
Teza indukcyjna: \(\displaystyle{ W(n)=n!- n^{ \frac{n}{2} } \ge 0}\)
\(\displaystyle{ W(1)=1!- \sqrt{1}=0 }\), co się zgadza z naszą tezą.
Załóżmy, że \(\displaystyle{ W(n)}\) zachodzi. Pokażemy, że w takim razie \(\displaystyle{ W(n+1)}\) też zachodzi. No i dalej nie umiem. Umiem zapisać \(\displaystyle{ W(n+1)}\), ale jak je zapisać w zależności od \(\displaystyle{ W(n)}\)?
Dodano po 40 sekundach:
Ewentualnie bez indukcji można by zrobić tak, że prawa strona to połowa czynników mnożenia lewej strony, ale tego też nie umiem.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Silnia
Precyzując to, co Niepokonana zasugerowała, jest nierówność \(\displaystyle{ k(n-k+1) \ge n}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2,\ldots ,n}\) bo to jest równoważne \(\displaystyle{ (n-k)(k-1) \ge 0}\). Wystarczy wymnożyć stronami wszystkie takie nierówności i po lewej stronie pojawi się \(\displaystyle{ (n!)^2}\) a po prawej \(\displaystyle{ n^n}\). Pozostaje spierwiastkować.