Granica ciagu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
ewap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Podziękował: 36 razy

Granica ciagu

Post autor: ewap »

Dzien dobry,

Mam problem ze zrozumieniem ostatniego etapu rozwiazania tej granicy funkcji:

\(\displaystyle{ \lim _{x\to\frac { \pi }{6}} \frac{\sin x-\frac{1}{2}}{x-\frac{ \pi }{6}}=}\)

\(\displaystyle{ =\lim _{x\to\frac { \pi }{6}} \frac{\sin x-{\sin {\frac{ \pi }{6}}}}{x-\frac{ \pi }{6}}=}\)

\(\displaystyle{ =\lim _{x\to\frac { \pi }{6}} \frac{2 \cdot \sin \frac{x-\frac{ \pi }{6}}{2} \cdot \cos{\frac{x+\frac{ \pi }{6}}{2}}}{x-\frac{ \pi }{6}}=}\)

\(\displaystyle{ =\lim _{x\to\frac { \pi }{6}} \frac {\sin (\frac{x}{2} - \frac{ \pi }{12}) \cdot \cos ({\frac{x}{2}+\frac{ \pi }{12}})}{\frac{x}{2}- \frac{ \pi }{12}}=}\)

\(\displaystyle{ =\lim _{x\to\frac { \pi }{6}} \cos (\frac{x}{2}+\frac{ \pi }{12})=}\)

I tutaj dalej w rozwiazaniu jest zamiana na sinus, ktorej nie rozumiem:

\(\displaystyle{ =\lim _{x\to\frac { \pi }{6}} - \sin (\frac{ \pi }{6}+\frac{ \pi }{6})}\)

Bylabym wdzieczna za naprowadzenie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Granica ciagu

Post autor: Jan Kraszewski »

ewap pisze: 1 lut 2022, o 18:33\(\displaystyle{ =\lim _{x\to\frac { \pi }{6}} \cos (\frac{x}{2}+\frac{ \pi }{12})=}\)

I tutaj dalej w rozwiazaniu jest zamiana na sinus, ktorej nie rozumiem:

\(\displaystyle{ =\lim _{x\to\frac { \pi }{6}} - \sin (\frac{ \pi }{6}+\frac{ \pi }{6})}\)
To jakaś bzdura jest.

\(\displaystyle{ \lim _{x\to\frac { \pi }{6}} \cos (\frac{x}{2}+\frac{ \pi }{12})=\cos (\frac{\pi}{12}+\frac{ \pi }{12})=\cos \frac{ \pi }{6}=\frac{ \sqrt{3} }{2}.}\)

JK
ewap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Podziękował: 36 razy

Re: Granica ciagu

Post autor: ewap »

Tak, to ma sens.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2022, o 20:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej? Stosuj "Odpowiedz" zamiast cytowania postu.
ODPOWIEDZ