Granica funkcji z e do potęgi sinx
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 24 sty 2022, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Granica funkcji z e do potęgi sinx
Potrzebuje pomocy z tymi zadaniami, nie wiem od czego zacząć bo nie mogę obliczyć tego pochodnymi.
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{e ^{\sin5x}-e ^{\sin x} }{\ln(1+2x)}\\
\lim_{x \to \frac{ \pi }{2} } ( \frac{ \pi }{2} -x)\tg x\\
\lim_{x \to e} \frac{\ln x-1}{x-e}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{e ^{\sin5x}-e ^{\sin x} }{\ln(1+2x)}\\
\lim_{x \to \frac{ \pi }{2} } ( \frac{ \pi }{2} -x)\tg x\\
\lim_{x \to e} \frac{\ln x-1}{x-e}}\)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, o 11:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
Większość z tych przykładów polega na przekształceniu i doprowadzeniu do jednej lub kilku 'znanych' granic, które musiałaś już poznać, skoro masz zrobić te przykłady.
Zacznijmy od pierwszego, czy wiesz ile wynoszą następujące granice: \(\displaystyle{ \lim_{y \to 0} \frac{\ln{(1+y)}}{y}}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{y \to 0} \frac{e^y - 1 }{y}}\)?
Zacznijmy od pierwszego, czy wiesz ile wynoszą następujące granice: \(\displaystyle{ \lim_{y \to 0} \frac{\ln{(1+y)}}{y}}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{y \to 0} \frac{e^y - 1 }{y}}\)?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, o 11:31 przez Tmkk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 24 sty 2022, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
rozumiem, że to trzeba wlasnie do tej postaci sprowadzić ale co zrobić z tym \(\displaystyle{ e ^{\sin5x}}\)? jak to zamienic?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, o 13:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
Zacznij od napisania \(\displaystyle{ e^{\sin{5x}} - e^{\sin{x}} = \left(e^{\sin{5x}} - 1\right) - \left(e^{\sin{x}} - 1\right)}\) w liczniku i rozdziel sobie to na dwa ułamki. Nietrudno się domyślić, dlaczego akurat tak - chcesz to doprowadzić do tej znanej granicy, a tam jest \(\displaystyle{ -1}\) w liczniku. Dla pierwszego ułamka (i dla drugiego potem tak samo), piszesz sobie
\(\displaystyle{ \frac{e^{\sin{5x}} - 1}{\ln{(1+2x)} }=\frac{e^{\sin{5x}} - 1}{\sin{5x}} \cdot COŚ}\)
Teraz dwa pytania: do czego dąży pierwszy składnik, gdy \(\displaystyle{ x\to 0}\), oraz ile wynosi "coś", aby powyższa równość zachodziła?
\(\displaystyle{ \frac{e^{\sin{5x}} - 1}{\ln{(1+2x)} }=\frac{e^{\sin{5x}} - 1}{\sin{5x}} \cdot COŚ}\)
Teraz dwa pytania: do czego dąży pierwszy składnik, gdy \(\displaystyle{ x\to 0}\), oraz ile wynosi "coś", aby powyższa równość zachodziła?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 24 sty 2022, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
Czyli podany składnik dąży do 1 a to ‚COŚ’ to \(\displaystyle{ \frac{\sin5x}{ln(1+\2x}}\)? i teraz wychodzi na to, ze powinnam mieć w liczniku \(\displaystyle{ 2x}\) jeszcze i jak tak zrobiłam to zostaje mi, ze \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin5x}{2x}}\), czyli nadal \(\displaystyle{ \frac00.}\)
Dodano po 3 minutach 6 sekundach:
czy teraz trzeba zastosować, że \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x} \rightarrow 1}\)?
Dodano po 3 minutach 6 sekundach:
czy teraz trzeba zastosować, że \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x} \rightarrow 1}\)?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, o 18:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
Dokładnie tak. Widzisz, takie triki sprawiają, że część liczysz, a część nie. Ale ta część, co zostaje, powinna już być prostsza do policzenia.
Tak, teraz jesteś na etapie \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{\sin{5x}}{2x} = \lim_{x\to 0} \frac{\sin{5x}}{5x} \cdot COŚ}\). Pierwszy kawałek dąży do \(\displaystyle{ 1}\), a drugi to...? I jaki jest ostateczny wynik granicy tego ułamka?
Jak się z tym uporasz to zrób dokładnie to samo dla drugiego ułamka : )
Tak, teraz jesteś na etapie \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{\sin{5x}}{2x} = \lim_{x\to 0} \frac{\sin{5x}}{5x} \cdot COŚ}\). Pierwszy kawałek dąży do \(\displaystyle{ 1}\), a drugi to...? I jaki jest ostateczny wynik granicy tego ułamka?
Jak się z tym uporasz to zrób dokładnie to samo dla drugiego ułamka : )
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
Tak, super. Jeśli chodzi o drugi podpunkt, zacznij od tego, co napisał @Jan Kraszewski.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, o 14:31 przez Tmkk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 24 sty 2022, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
w tym drugim stosuje to, że \(\displaystyle{ \frac{\tg x}{x} \rightarrow 1}\), wtedy zostaje mi \(\displaystyle{ tx}\) i co dalej z tym moge zrobić?
Dodano po 4 minutach 42 sekundach:
a w trzecim doszłam do tego,że \(\displaystyle{ \ln \frac{x}{e} ^{ \frac{1}{x-e} }}\)
Dodano po 4 minutach 42 sekundach:
a w trzecim doszłam do tego,że \(\displaystyle{ \ln \frac{x}{e} ^{ \frac{1}{x-e} }}\)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, o 18:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
Może najpierw skupmy się na drugim przykładzie. Żeby tego typu podstawienie miało sens i coś dało, musisz zamienić wszystkie literki \(\displaystyle{ x}\) na literki \(\displaystyle{ t}\) (we właściwy sposób) i dopiero wtedy coś myśleć dalej. PS wrzucaj wyrażenia matematyczne w tagi "latex".
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 24 sty 2022, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
to mam \(\displaystyle{ t\tg\left( \frac{ \pi }{2}-t\right) }\)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, o 18:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
i granica przy \(\displaystyle{ t}\) dążącym do czego? Przydadzą się wzory redukcyjne (albo popatrzenie na wykres).
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 24 sty 2022, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Re: Granica funkcji z e do potęgi sinx
t dąży do \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} }\) a ze wzorów redukcyjnych mogę zamienic to wyrażenie na \(\displaystyle{ t\ctg t}\)?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, o 18:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .