Granica ciagu, sinus

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
ewap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Podziękował: 36 razy

Granica ciagu, sinus

Post autor: ewap »

Dobry wieczor,

Ja mam takie czesto powracajace pytanie dlaczego \(\displaystyle{ \frac {\sin x}{x} = 1 }\).
Jak na to patrzec? Bo jesli patrze na wykres sinus dla wartosci \(\displaystyle{ \frac {\pi}{2} }\) to podstawiajac pod wyrazenie \(\displaystyle{ \frac {\sin \frac{ \pi }{2}}{\frac { \pi }{2}} = \frac {1}{\frac{ \pi }{2}} }\)
Szukam wszedzie odpowiedzi, ale dalej nie rozumiem z czego to moze wynikac. :?:
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Granica ciagu, sinus

Post autor: Janusz Tracz »

ewap pisze: 10 sty 2022, o 22:45 Ja mam takie czesto powracajace pytanie dlaczego \(\displaystyle{ \frac {sin x}{x} = 1 }\).
Szukam wszedzie odpowiedzi, ale dalej nie rozumiem z czego to moze wynikac. :?:
To nieprawda. Ale \(\displaystyle{ \red{\lim_{ x\to 0}} \frac{\sin x}{x}=1 }\) bo sinus małych kątów \(\displaystyle{ x}\) jest bliski \(\displaystyle{ x}\). Formalnie się tego dowodzi (dowód łatwo znaleźć) tu jest pierwsza lepsza strona która wyskakuje

Kod: Zaznacz cały

https://blog.etrapez.pl/granice-funkcji-sinxx-dowod/
Ostatnio zmieniony 10 sty 2022, o 23:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ewap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Podziękował: 36 razy

Re: Granica ciagu, sinus

Post autor: ewap »

Dziekuje za odpowiedz.
Przy \(\displaystyle{ x \rightarrow \infty }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Granica ciagu, sinus

Post autor: Janusz Tracz »

Przy \(\displaystyle{ x \rightarrow \infty }\) mało dzielisz przez dużo więc \(\displaystyle{ \sin x/ x \rightarrow 0}\) (a w granicy to zero).
ewap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Podziękował: 36 razy

Re: Granica ciagu, sinus

Post autor: ewap »

Rozumiem. Dziekuje.
Janusz Tracz pisze: 10 sty 2022, o 23:05 Przy \(\displaystyle{ x \rightarrow \infty }\) mało dzielisz przez dużo więc \(\displaystyle{ \sin x/ x \rightarrow 0}\) (a w granicy to zero).
ODPOWIEDZ