Ciąg o specyficznych granicach

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Ciąg o specyficznych granicach

Post autor: Niepokonana »

Dzień dobry
Proszę bardzo o pomoc, to niesłychanie ważne zadanie, a ja nie umiem.

Podaj przykład ciągu, który:
- ma górną granicę dodatnią, a dolną ujemną
- żaden ze zbieżnych podciągów nie jest stały
- można wybrać z jego wyrazów podciąg zbieżny do zera

Ma ktoś jakiś pomysł? Myślę i myślę i nic mi nie przychodzi do głowy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ciąg o specyficznych granicach

Post autor: Jan Kraszewski »

No popatrz: ciąg mam mieć przynajmniej trzy punkty skupienia: dodatni (np. \(\displaystyle{ 1}\)), ujemny (np. \(\displaystyle{ -1}\)) i zero. I teraz do każdego z tych punktów skupienia konstruujesz niestały podciąg zbieżny (np. \(\displaystyle{ a_{3n}}\), \(\displaystyle{ a_{3n+1}}\) i \(\displaystyle{ a_{3n+2}}\)).

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Ciąg o specyficznych granicach

Post autor: Niepokonana »

Aaa że ciąg klamerkowy? A nie ma takiego ciągu o jednym wzorze?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ciąg o specyficznych granicach

Post autor: a4karo »

Ależ oczywiście, że jest. Np. `1/n+\sin n\pi/2`
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ciąg o specyficznych granicach

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale myślę, że "ciąg klamerkowy" byłoby Ci łatwiej wymyślić, niż ten, który podał a4karo.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Ciąg o specyficznych granicach

Post autor: Niepokonana »

Masz 100% racji, ale tu chodzi o to, żeby to wpisać do Maximy, a nie żeby to wymyślić. No bo ja w ogóle nie umiem tego robić i się boję, że nie zaliczę obliczeń symbolicznych. Także dziękuję za pomoc tylko jak zrobić sinusy w Maximie... Albo klamerki. W sumie to jak może być klamerkowe, to się da wpaść na pomysł.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ciąg o specyficznych granicach

Post autor: a4karo »

Kiedy te konstrukcje wcale nie są takie skomplikowane: jak popatrzysz na wykres sinusa, to masz naturalny ciąg, który przyjmuje trzy wartości: `0,1,-1`. Ten ciąg to `\sin n\pi/2`. MA on trzy punkty skupienia (w tym zero), ale nie spełnia drugiego warunku. Wystarczy go zatem lekko "popsuć", dodając ciąg o różnych wyrazach, zbieżny do zera.

Podobnie można zrobić z ciągiem `0,1,2,0,1,2,0...`. On też ma trzy punkty skupienia, ma podciąg zbieżny do zera.
Pytanie 1: czy wiesz jak zapisac ten ciag wzorem?

Nie spełnia warunku 2, ale to już wiesz jak zapewnić.

Ten ciąg też nie spełnia warunku 1. Czy wiesz jak można temu zaradzić?
ODPOWIEDZ