Dzien dobry,
Mam problem z granica z pierwiastka trzeciego stopnia. Po zastosowaniu wzoru skroconego mnozenia nie potrafie wyciagnac \(\displaystyle{ n^2}\).
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \sqrt[3]{n^3+7n}-n}\)
Bardzo bylabym wdzieczna za pomoc
Granice ciagu, wyciaganie przed pierwiastek
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
- Płeć: Kobieta
- wiek: 23
- Podziękował: 36 razy
Granice ciagu, wyciaganie przed pierwiastek
Ostatnio zmieniony 23 gru 2021, o 12:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granice ciagu, wyciaganie przed pierwiastek
Skorzystaj ze wzoru na różnicę sześcianów: \(\displaystyle{ a-b=\frac{a^3-b^3}{a^2+ab+b^2}.}\)
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
- Płeć: Kobieta
- wiek: 23
- Podziękował: 36 razy
Re: Granice ciagu, wyciaganie przed pierwiastek
Dziekuje za szybka odpowiedz.Jan Kraszewski pisze: ↑23 gru 2021, o 12:38 Skorzystaj ze wzoru na różnicę sześcianów: \(\displaystyle{ a-b=\frac{a^3-b^3}{a^2+ab+b^2}.}\)
JK
Tylko wtedy mam problem z wyciaganiem \(\displaystyle{ \frac{n}{n^2}}\) przed pierwiastek trzeciego stopnia.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} {\sqrt[3]{n^3+7n}-n} =}\)
\(\displaystyle{ = \lim_{n\to \infty} \frac{7n}{( \sqrt[3]{n^3+7n})^2 + n \cdot \sqrt[3]{n^3+7n} + n^2} =}\)
\(\displaystyle{ = \lim_{n\to \infty} \frac{n}{n^2}(...)}\)
Ostatnio zmieniony 24 gru 2021, o 14:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granice ciagu, wyciaganie przed pierwiastek
Po pierwsze: jaki problem?
Po drugie: po co chcesz wyciągać akurat taki czynnik?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
- Płeć: Kobieta
- wiek: 23
- Podziękował: 36 razy
Re: Granice ciagu, wyciaganie przed pierwiastek
Bo chce wyciagnac najwyzsza potege z licznika i mianownika.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granice ciagu, wyciaganie przed pierwiastek
Wystarczy popatrzeć na stopień \(\displaystyle{ n}\) w liczniku i mianowniku i już będzie widać, jaka jest granica. Ale jak chcesz, to
\(\displaystyle{ \left( \sqrt[3]{n^3+7n}\right) ^2 + n \cdot \sqrt[3]{n^3+7n} + n^2=n^2\cdot\left( \left( \sqrt[3]{1+\frac{7}{n^2}}\right)^2+ \sqrt[3]{1+\frac{7}{n^2}}+1\right). }\)
JK
\(\displaystyle{ \left( \sqrt[3]{n^3+7n}\right) ^2 + n \cdot \sqrt[3]{n^3+7n} + n^2=n^2\cdot\left( \left( \sqrt[3]{1+\frac{7}{n^2}}\right)^2+ \sqrt[3]{1+\frac{7}{n^2}}+1\right). }\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 23 gru 2021, o 11:21
- Płeć: Kobieta
- wiek: 23
- Podziękował: 36 razy
Re: Granice ciagu, wyciaganie przed pierwiastek
O, super.
Faktycznie widac, ze granica wynosi 0, ale zaczelo mnie zastanawiac jak wyciagnac te potege spod pierwiastka.
Bardzo dziekuje i zycze Milych Swiat Bozego Narodzenia .
Faktycznie widac, ze granica wynosi 0, ale zaczelo mnie zastanawiac jak wyciagnac te potege spod pierwiastka.
Bardzo dziekuje i zycze Milych Swiat Bozego Narodzenia .